SriChinmoy.org
sr Više o Šri Činmoju
x

Indija

Iskreno bih hteo da znam šta je duhovnost učinila za nju. Kako to da je uprkos njenim Jogijima i svecima ona i dalje siromašna i zaostala zemlja?

Najpre, moramo da razumemo šta je dovelo do te situacije. U drevnoj Indiji, materijalni život nije bio odbačen. Ljudi su u tom periodu težili sintezi materije i duha i u određenoj meri su u tome uspeli. Ali, između drevne prošlosti i današnjice postoji ogroman jaz.

U kasnijim periodima istorije Indije, sveci i mudraci su počeli da osećaju da materijalni i duhovni život nikako ne mogu da idu zajedno, da čovek mora da se odrekne života da bi ostvario Boga. Zato je spoljašnji život bio zanemaren. To je dovelo do potpadanja pod stranu vlast i mnogih drugih nevolja. Čak i danas je taj stav negiranja materijalnog napretka i lepote veoma snažan u Indiji. To objašnjava mnogo o njenom stalnom siromaštvu.

Ali, u Indiji danas ima duhovnih divova koji osećaju da bi Boga trebalo ostvariti u Njegovoj potpunosti. Tvorac i tvorevina su jedno i ne mogu se odvojiti. Zato oni zagovaraju prihvatanje života, istinsku potrebu za napretkom i savršenstvom u svim oblastima ljudskog života. Taj novi pristup je široko prihvaćen u današnjoj Indiji. Bog je savršeno Savršenstvo. To Savršenstvo se može postići samo kad postoji nerazdvojno jedinstvo između materije i duha, između spoljašnjeg i unutrašnjeg života.