SriChinmoy.org
sr Više o Šri Činmoju
x

Lepota

Šta si hteo da kažeš aforizmom “telesna lepota ne uspeva, lepota duše plovi”?

Ispričaću vam jednu priču. Da bi postigao oslobođenje, Nigamananda je niz meseci upražnjavao stroge pokore u Benaresu. Jednog dana je bio izuzetno gladan, ali nije imao šta da jede. U sebi je upitao boginjiu obilja, Anapurnu, kako to da nema ništa da jede? Baš u tom trenutku jedna veoma ružna, stara žena odevena u prljavu odeću donese jednu vreću do njega i reče: “Molim te, pričuvaj mi ovu vreću. Idem da se okupam u obližnjem jezercetu. Onda ćemo zajedno jesti”.

Nigamananda je čekao dva-tri sata, ali nije bilo nikakvog znaka da će se ona vratiti. Na kraju je otvorio vreću i u njoj video izizetno ukusnu hranu i voće. Sve je pojeo sam.

Te noći u snu Nigamananda vide boginju Anapurnu. Ona mu reče: “Kao što vidiš, niko ne ostaje gladan. Ja hranim sve”.

“Ti hraniš sve?” uzviknuo je Nigamananda. “Kad si me to nahranila? Prizivao sam te kad sam bio gladan, ali mi je hranu donela jedna ružna, prljava starica. Ti si tako lepa i sjajna”.

Boginja mu objasni: “Ja sam ti došla u tom obliku”.

“Zašto si to učinila?” upita on.

“Htela sam da ti pokažem da su svi oblici moji”, reče boginja. “Tebi je još uvek više stalo do fizičke lepote nego do lepote duše. Zato sam htela da ti pokažem da čak i ružni ljudi mogu da imaju dobra srca. Od sada pokušaj da osetiš da fizička lepota nema nikakve veze sa dobrim, samilosnim srcem”.

Telesna lepota na kraju ne uspeva. Lepota duše na kraju plovi brodom savršenstva-jedinstva ka Božijoj Obali Zadovoljnosti.