SriChinmoy.org
sr Više o Šri Činmoju
x

Sport

Sri Chinmoy as a young sprinter Šri Činmoj je još od rane mladosti oduševljeni sportista. U duhovnoj zajednici u kojoj je odrastao, briljirao je u fudbalu i odbojci i bio prvorazredni sprinter. A kao tinejdžer, bio je i šampion u desetoboju.

S edamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka aktivno se bavio trčanjem na duge staze i istrčao je niz maratona, ultramaratona, kao i kraćih trka.

Niz godina je igrao tenis gotovo svakog dana i često se takmičio u atletici na Igrama veterana, uključujući i Svetsko prvenstvo veterana u Portoriku 1983. i u Mijazakiju u Japanu 1993. godine. Oko 1980. opocčeo je sa dizanjam tegova i tokom godina postavio niz rekorda u dizanju mišićima listova kao i u podizanju jednom rukom.

Sri Chinmoy sprinting

Šri  Činmoj veruje da uravnoteženi način života gradi sklad i unutrašnji mir. Svojim integralnim pristupom životu podstiče bavljenje sportom i održavanje kondicije kao jedno od sredstava za preobražaj čoveka.

“Na Zemlji ima bezbroj ljudi koji ne veruju u unutrašnju snagu ili u unutrašnji život. Oni osećaju da je spoljašnji život sve. Ne slažem se sa njima”. kaže on. “Postoji unutrašnji život, postoji duh, a moja sposobnost da podižem ogromne težine dokazuje da unutrašnji život i duh mogu takođe da deluju i u materiji. Ta dizanja obavljam svojim fizičkim telom, ali moć dolazi iz unutrašnjeg izvora, od moje molitve i meditacije”.

Sri Chinmoy jogging

Šri Činmoj se bavi sportom ne samo iz zadovoljstva i da bi održao telo u dobroj kondiciji, već i zato što smatra sport pogodnim sredstvom da izazi svoju filozofiju samoprevazilaženja. Niz njegovih učenika, inspirisani njegovim primerom, pokušali su da prevaziđu sopstvene domete i na taj način postavili niz svetkih rekorda u raznim disciplinama – višednevnim trkama, preplivavanju La Manša i penjanju na neke od najviših planina u svetu.

“Šta životu daje vrednost,
Ako ne stalni vapaj
Za samoprevazilaženjem?”
-Šri Činmoj

Šti Činmoj je napisao dosta toga i odgovorio na niz pitanja koja se tiču sporta kao sredstva za duhovni rast.

On je osnovao “Šri Činmoj Maraton Tim”, koji godišnje organizuje na stotine trka i sportskih takmičenja širom sveta.