SriChinmoy.org
sr Više o Šri Činmoju
x

Kako početi s meditacijom

 

Kada meditirate kod kuće, odaberite kutak u vašoj sobi koji ćete učiniti da bude potpuno čist i posvećen – sveto mesto koje koristite samo za meditaciju.
 

Kada obavljate svoju redovnu svakodnevnu meditaciju, najbolje je meditirate sami. Pre nego što počnete da meditirate, koristiće vam ako se istuširate ili operete. Takođe je preporučljivo da obučete čistu i svetlu odeću.
 

Ako želite da vodite duhovni život, potrebno je da meditirate barem jednom dnevno. Najbolje je da meditirate rano ujutro, kada je atmosfera smirena i spokojna.
 

Dok meditirate, važno je da kičmu držite pravo, a telo opušteno. Videćete da će vas vaše unutrašnje biće spontano dovesti u udoban položaj. Na vama je da ga održite.
 

Neki tragaoci vole da meditiraju ležeći, ali to se ne preporučuje. Mogli biste da zaspite ili upadnete u unutrašnju uspavanost. A opet, položaj lotosa koji predstavlja naprednu joga asanu nije neophodan da bi se ispravno meditiralo. Mnogi ljudi sasvim dobro meditiraju sedeći na stolici.
 

Pomoći će vam ako upalite tamjan, mirišljavi štapić i sveću, i ako držite sveže cveće ispred sebe. Spoljašnji cvet podsetiće vas na cvet u vašem srcu.
 

Kada osetite miris štapića, steći ćete dodatno nadahnuće i pročišćenje koje će uvećati vaše unutrašnje blago. Kada vidite spoljašnji plamen sveće, smesta ćete osetiti da se vaš unutrašnji plamen uspinje visoko, više, najviše.
 

Ispravno disanje je u meditaciji veoma važno. Dok dišete, pokušajte da udišete toliko sporo i smireno, da se ni končić ne bi pomerio kad' bi vam ga neko postavio ispred nosa. Pokušajte da vam izdah bude još mirniji. Ako je moguće, stanite malo između izdaha i početka sledećeg udaha. Ako možete, zadržite dah na nekoliko sekundi. Ali ako vam je to teško, nemojte. Nikad ne činite nešto što bi moglo da naudi vašem organizmu ili vašim disajnim organima.

 

Pri svakom udahu osetite da u svoje telo unosite beskrajni mir. Kada izdišete, nastojte da osetite da izbacujete uznemirenost koja je u vama i oko vas. Nakon što to uradite nekoliko puta, pokušajte da osetite da udišete moć iz univerzuma. Pri izdahu, osetite kako strah napušta vaše telo. Nakon što to uradite nekoliko puta, pokušajte da osetite da udišete beskrajnu radost i da izdišete tugu, patnju i depresiju.
 

Možete da isprobate još nešto. Pokušajte da osetite da ne udišete vazduh, nego kosmičku energiju. Osetite da u vašem telu ne postoji nijedno mesto koje nije ispunjeno tom kosmičkom energijom. Ona protiče kroz vas kao reka, ispirajući i pročišćavajući čitavo vaše biće. Zatim, dok izdišete, osetite da izdišete svo smeće iz sebe - sve vaše nebožanske misli, mračne ideje i nečista dela.