SriChinmoy.org
sr
Više o Šri Činmoju

Kako početi s meditacijom

Kad meditirate kod kuće, odaberite jedan kutak u vašoj sobi koji ćete učiniti potpuno čistim i posvećenim – svetim mestom koje koristite samo za meditaciju.

Najbolje je da meditirate sami kad obavljate svoju redovnu svakodnevnu meditaciju. Pre nego što počnete da meditirate, koristiće vam ako se istuširate ili okupate. Takođe je preporučljivo da nosite čistu i svetlu odeću.

Ako želite da vodite duhovni život, trebalo bi da meditirate bar jednom dnevno. Najbolje je da meditirate rano ujutru kada je atmosfera mirna i spokojna.

Dok meditirate, važno je da kičmu držite uspravno, a telo opušteno. Videćete da će vas vaše unutrašnje biće spontano dovesti u udoban položaj; na vama je da ga održite.

Neki tragaoci vole da meditiraju ležeći, ali to nije preporučljivo. Mogli biste da zaspite ili upadnete u unutrašnji dremež. A opet, položaj lotosa, koji predstavlja naprednu joga asanu, nije neophodan da bi se ispravno meditiralo. Mnogi ljudi sasvim dobro meditiraju sedeći na stolici.

Pomoći će vam ako upalite tamjan, mirišljavi štapić i sveću i pred sobom držite sveže cveće. Cvet spolja podsetiće vas na cvet unutar vašeg srca.

Kad osetite miris štapića, dobićete dodatno nadahnuće i pročišćenje koje će uvećati vaše unutrašnje blago. Kad vidite spoljašnji plamen sveće, smesta ćete osetiti da se vaš unutrašnji plamen uspinje visoko, više, najviše.

U meditaciji je veoma važno ispravno disanje. Dok dišete, pokušajte da udišete tako lagano i mirno da se ni končić ne bi pomerio ako bi vam ga neko stavio ispred nosa. Pokušajte da vam izdah bude još mirniji. Ako je moguće, zastanite malo između izdaha i početka narednog udaha. Ako možete, zadržite dah nekoliko sekundi. Ali, ako vam je to teško, nemojte. Nikad ne činite ništa što bi naudilo vašem organizmu ili organima za disanje.

Pri svakom udahu, osetite da u svoje telo unosite beskrajni mir. Kad izdišete, nastojte da osetite da izbacujete uznemirenost koja je u vama i oko vas. Pošto ste ovo učinili nekoliko puta, pokušajte da osetite da udišete moć iz univerzuma. Pri izdahu, osetite da strah napušta vaše telo. Pošto ste to učinili nekoliko puta, pokušajte da osetite da udišete beskrajnu radost, a izdišete tugu, patnju i depresiju.

Možete da probate još nešto. Probajte da osetite da ne udišete vazduh, već kosmičku energiju. Osetite da u vašem telu nema nijednog mesta koje nije ispunjeno tom kosmičkom energijom. Ona teče kao reka kroz vas, ispirajući i pročišćujući čitavo vaše biće. Potom, dok izdišete, osetite da izdišete svo smeće iz sebe - sve vaše nebožanske misli, mračne ideje i nečista dela.